pátek 24. října 2014

Jak chutna klokan (11.10)

Od rana se mnou nebyla rec. V noci jsem se probudila na zemi. Moji luxusni karimatku propichla nejaka po... podla trava ci sutr. Ackoliv to pres podlazku stanu shledavam temer nemoznym, jina moznost neni.

Po ceste k benzince v 'Yuendumu' jsme samozrejme mijeli odpocivadlo se stolecky, po kterem jsme vcera tolik touzili.

Yuendumu byla dalsi nevesele vypadajici aboriginska osada. Na benzince jsme vsak potkali velmi zajimaveho chlapika. Narodil se v roce 1943 v Holandsku, cast detstvi prozil v Argentine a znovu v Holandsku nez jeho rodina definitivne presidlila do Australie. Zil v Yuendumu pres ctyricet let, coz si osobne nedokazu predstavit a obstojne se naucil jeden z aboriginskych jazyku. Vypravel nam, ze nez prisli do Australie blede tvare, existovalo asi dve ste aboriginskych jazyku, ale komplexnich jazyku ne dialektu. V soucasnosti jich zbylo dvacet, maximalne dvacet pet, coz je hrozna skoda, protoze s kazdym ztracenym jazykem mizi odlisne videni sveta. Prirovnaval podobnost ruznych aboriginskych jazyku ke skupinam evropskych jazyku: "To mate jako kdyby se v nasi osade mluvilo nemecky a te pristi srbsky." Take nas pobavil priserne suchym polskym vtipem o Cesich. Vydrzeli bychom se s nim bavit hodiny.

Par desitek kilometru pred 'Alice Springs' jsme zastavili skupince zurive mavajicich aboriginskych zen s odstavenym autem. Jely z nejake osady a dosel jim benzin. Toho jsme nemeli nazbyt, ale jednu z 'abin' jsme nabrali s tim, ze ji odvezeme na nejblizsi benzinku. Moc toho nenamluvila a nase otazky reagovala mdle, tak jsme to s ni zklamane casem vzdali.

Aborigincum v okoli Alice Springs je doporuceno nezastavovat, aby vas neoloupili, nechteli jsme vsak byt za hulvaty, co ignoruji blizniho v nouzi.

V Alice Springs probihal koncert, zahledli jsme hezky ohnostroj (jen na par vterin, Dan se bal, ze mu zavrou v obchode).

Vypadalo to, ze mame pred sebou posledni spolecny vecer, a tak nas Dan pozval na grilovacku. Nakoupili jsme tedy klokanni spizy a vyrazili do parku 'The Old Telegraph Station', kde se nachazela bbq pro verejnost a tam ogrilovali klokana a brambory. Klokan ma zrochu tuzsi cervene maso, ale mnamka. Hlavne slo o prvni radne maso, ktere jsme od odjezdu z Cech pozreli.

U vecere jsme si taky vyrikali par veci ohledne naseho spolecneho putovani. Puvodne jsme se s Krtkem mely trhnout prave v Alice Springs, protoze to vypadalo, ze ani jedna strana si vyletu neuziva tak, jak by chtela. Na finalni rozhodnuti jsme se vsak vsichni rozhodli radeji vyspat.

2 komentáře: