sobota 7. června 2014

60a Opawa Rd, Waltham, Christchurch 8023

Uz pet tydnu bydlim na Opawe, ackoliv zpocatku jsem si rikala, ze nemuzu prezit ani pet dnu. Prvni hodiny jsem vzpominala na Bajecna leta pod psa a hlavou mi probleskovalo, ze je to jako bydlet v zime ve skleniku.

Nas stary dreveny dum nema nic jako izolaci, natoz pak centralni topeni. Vytopit pokoj zravym elektrickym primotopem trva dlouho a jakmile se vypne, teplo je hned pryc, takze pres prisny zakaz nechavame s Jirim topeni jet pres noc, pak je to na pohodu. Veskere vybaveni domacnosti funguje napul. Jedna pracka nezdime a druha zase nenapousti vodu, takze v jedne si vyperete a ve druhe vyzdimete. Pomalovarna konvice se zapne na heslo, nebo tedy spise po vysloveni nekolika stavnatych nadavek. Vodu na vareni a na koupani ohrivame plynem, ktery do domu samozrejme neni zaveden, takze se neustale stava, ze se sprchujete a zacne tect studena, protoze dosel plyn a musi se pro nej na benzinku. Vchodove dvere se nedaji zamknout a nekdy ani zavrit. Mycka slouzi jako odkapavac pro nadobi, protoze nefunguje. Spodni cast lednice se cas od casu da vyuzit jako mrazak. Topeni v obyvaku je momentalne porouchane. Kazdy, kdo se nastehuje, ma tendence neco menit, ale brzy rezignuje.

Australan Andrew, ktery ma dum pronajaty od realitky, jeste nepochopil, ze neni tak bohaty, aby mohl kupovat levne veci. Andrew je rozvedeny a ma dve deti. Uz nekolik let nepracuje a vyziva z toho, co zbyde z najmu. Mysli si, ze svet a vlada mu strasne ukrivdili. Jsme vlastne dum se socialni sluzbou a charita zaroven. Andrewa nemuzu vystat, nesnasim jeho septavy hlas, jeho praseci ocicka a vlastne vsechno na nem. Kdyz se k nemu odmitam priblizovat, neni to jen proto, ze smrdi. Bojim se, ze bych mu jednu vrazila. Vsichni chodime do prace a on si zavreny ve svem pokoji zvlada akorat vyhulovat palici a sledovat, ktera zeme hodla legalizovat marihuanu. Mam chut zavolat poldy a rict jim, ze dealuje. Ale je to jeho boj a jeho zivot. At zije, jak umi, kamaradi vsak nebudeme.

Pres to prese vsechno ma tohle misto sve kouzlo, ktere je v tom, ze platim na Christchurch velmi nizkou cinzi a samozrejme v lidech. Je tu muj dlouholety kamarad Petr, pak Jiri, ktery toho naspi vic nez ja, indicti kluci... Vsechno se ale meni a brzy zmeni jeste vic. Jiri se v utery vraci do Cech, prvni z Indu - Vinod odjizdi zitra a brzy se odstehuje i zbytek. Mame nove najemniky, kteri momentalne bivakuji v obyvaku a cekaji, az se uvolni mista v pokojich. Prisli minuly patek okouknout dum a kdyz se sverili, ze vlastne nemaji kam jit, nemeli jsme to srdce je vyhodit a nechali je za par babek v obyvaku. Alespon nam pomuzou utahnout elektrinu. Ricardo je z Peru, Ana s Mel z Argentiny a jsou to sympataci/sympatacky. Do toho se na misto cinu vcera vratila Lenka, aby dnes zase odjela. Pribeh domu pokracuje a me ho desne bavi sledovat.

2 komentáře:

  1. vybavil se mi text Vypsany fixy, kterej je teda o Britanii: Hej hej, ten jejich puding
    se vážně nedá žrát
    a za oknem s jedinou tabulkou
    je taková hrozná kosa!:) Mona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, to je dobry, mne naskakuje akorat zmineny Zavis :)

      Vymazat