úterý 27. ledna 2015

Pestirna matek

Dnes prselo, jen se lilo, takze jsem rano otalela se zapocetim pracovni cinnosti. Pozdeji jsem to vsak dohnala pri noseni dreva a pri pleti rozmarynu, ktery uz na zahonu ani nebyl videt.

Pote se nastesti Carne zminil, ze odpoledne ma praci v pestirne matek, takze jsem se mu vnutila jako asistentka a nechala rozmaryn rozmarynem.

Venovali jsme se delikatnimu graftovani a bylo to vazne zajimave. To si vytipujete par ulu, zamezite matce pristup do vrchnich casti, ktere posleze oddelite neprodysnym poklopem a nechate si ubohe delnice myslet, ze prisly o kralovnu. Nechate je den podusit a posleze jim do ulu implantujete specialni plast s triceti malymi komurkami, do kterych jste predtim vlozili zhruba tridenni plod z jineho vcelstva. Delnice ziji porad v panice, ze vcelstvo zahyne, takze kolem kazde larvy postavi matecnik a zacnou je vykrmovat materi kasickou, aby z nich vyrostly nove matky. Uzasne.

Zkousela jsem pomoci miniaturniho stetecku vypreparovat z plastu vajicko a vlozit ho do falesne komurky, coz je opravdu piplacka a rozhodne to neni cinnost pro nekoho s trasem v rukou. Vajicka jsou navic v plastu pekelne spatne videt. Chce to proste mit fistrona. Z triceti vajicek na jednom plastu se Carnovi podari vypiplat kolem sedesati procent, Francis, ktera pro Carna v matci lihni pracuje, vice nez osmdesat. 

Jako asistentka jsem se osvedcila, zvladla jsem otvirat a zavirat uly, vyndavat z nich ramecek s komurkami a pritom jsem zadny plast neupustila. Navic jsem v jednom ulu jako prvni nasla matku, kterou Carne pozdeji premistil na spravne misto tak, ze ji pouze jemne chytil prsty a prenesl. Husty trik.To by mi trvalo nejakou dobu, nez bych si troufla. Zitra bychom meli pokravovat, coz je supr.

Žádné komentáře:

Okomentovat