pátek 9. ledna 2015

Pruzkum terenu

Prvni rano na Bluffu se vyvedlo naprosto paradne (snidane s dobrym kafem, vyhled do pristavu zaramovaneho azurovym nebem, pokrikovani racku a obcasne zatroubeni lode), a tak mi Cherie navrhla, jestli nechci misto prace omrknout 265 metru vysoky Bluff Hill (Motupohue). Samozrejme jsem neodmitla.
Z vrcholku kopce byl perfektni vyhled na cele mestecko s dlouhatanskym molem i tovarnou na hlinik. Prumyslu je na Bluffu kupodivu soustredeno celkem dost, predci si zrejme mysleli, ze na same vyspe Jizaku budou tovarni haly dobre schovane. Napriklad sklady u more primo v centru ale uplne zbytecne brani ve vyhledu na ocean.
Po zdolani kopce jsem to strihla na vyhled u 'Foveaux Memorial' a pokracovala k 'Stirling Point'. Prodirala jsem se puvodni novozelandskou busi, potkala tuiho, kochala se panoramaty 'Stewart Island' a nemohla odtrhnout oci od malych zalivu, kde se voda tristila o skaly a kriceli rackove. Skaliska zahalena zavojem chobotnicovych ras mi pripominala svicny zalite nanosy vosku. Potkala jsem potapece. Mozna hledali musle paua (abalone), ktere jsou velke jako dlan a maji krasny perletovy, vetsinou do modra zbarveny vnitrek a jimiz je Bluff vyhlaseny, stejne jako lovem ustric.
Prvnim evropskym osadnikem Bluffu byl James Spencer, ktery tu v roce 1824 zalozil rybarskou stanici, ktera zamestnavala 21 lidi. Bluff je udajne historicky nejstarsi osadou na Zelande, ale to o sobe tvrdi hned nekolik novozelandskych mest, takze tezko rict. Pristavu se vsak neda uprit to, ze je z nej blize do Australie nez z kterehokoliv jineho kiwackeho mesta.
Jedna vec se vsak dnes nepovedla. Muj ubohy S4 konecne nevydrzel napor, kteremu ho denne vystavuju a vypadl mi z kapsy tak, ze se zklikvidoval displej v horni casti obrazovky a po zbytku se rozbehly pavouci nohy. Valecne zraneni hadr. Uz nemuzu delat selfies, tedy muzu, ale vypada to jako zaber z podvodniho sveta. Jsem samozrejme nacurena, ale mohlo to byt horsi. Navic uz se nemusim bat, ze bych displej poskrabala. Kazdopadne doufam, ze me oprava nezruinuje. Mozna s ni pockam az do Asie.

Žádné komentáře:

Okomentovat