úterý 27. srpna 2013

Putovani za svestkovou vuni

Dnes jsme s Mary prvni den pracovaly na slivach. V cerstve zakoupenych slusivych teplacich a holinkach (neni fer, ze Mary si mohla koupit levnejsi detske s auticky) jsme se sesly s Brumbalem, ktery nas odvezl na sad. Azurove nebe, kvetouci svestkovy sad, nejpohodovejsi zemedelska prace, jakou jsme si na zacatek mohly prat a predevsim obrovsky relax oproti praci v kanclu a vecnemu zirani do compu (ano, pocitam s tim, ze nepozdeji pozitri zacnu remcat). Plat je sice temer minimalni - 14 babek za hodinu, ale narozdil od minule prace mam kafe zdarma a klid v dusi. Holt budeme zit skromne a zdrave. Skoda, ze tenhle job je jen do konce tydne.

Vlastne presne nevime, jak se odborne jmenuje cinnost, kterou vykonavame: uriznete vetev, pahyl rozseknete a vlozite do nej stepy, ktere je potreba zamotat lepenkou, zasilikonovat a zabarvit. V tom prosim spociva cela nase denni cinnost. Zuslechtovani? Stepeni? Nebo snad roubovani? Zemedelci mezi vami ctenari prosim poucte nas.

2 komentáře:

  1. Přijde mi, že se tomu říká normálně ořez stromu a slouží to k tvarování koruny stromu :)

    OdpovědětVymazat
  2. :-) No vlastně je to všechno. Protože roubování je druhem štěpování a dělá se to proto, aby se zušlechtily ovocné stromy a využilo se tak co nejlepších genů obou, případně té lepší co se naroubovává:-) Co se týče zemědělství, klidně se ptejte:-)Sice už jsem ve výslužbě, v bance:-), ale leccos ještě vím:-)

    OdpovědětVymazat