sobota 9. srpna 2014

Kauza Krejci

Nevim, jestli jsem se zminila, ze po skoro dvourocnim exilu na dne zemekoule se do stredu Evropy vraci Petr Krejci. Ovsem jen na dva mesice, aby se ohral, stihl svatbu sve sestrenice a predevsim si vyridil novy pas. Jestlize ja jsem celkem expert v odkladani veci na posledni chvili, Petr tehle discipline kraluje a myslim, ze jeho pozice je nesestrelitelna. Pas ztratil uz pred nekolika mesici. Na Zelande je to celkem problem, v Queenstown a Aucklandu se sice nachazi ceske konzulaty, ale ty vam vydaji pouze docasny doklad, na ktery si pro opravdovy pas musite zaletet na ambasadu do Australie, zpatky do Cech ci jinam. Problem je, ze Petrovi navic propadla jak obcanka, tak ridicak, takze vesele funguje pouze s kopii ztraceneho pasu. Ridi s neplatnym mezinarodnim ridicakem a nemuze si udelat kiwacky, protoze nema pas. Vlastne uredne neexistuje.

Vcera v pet rano mela Petra vyzvednout Lenka, aby ho hodila na letiste. Odjizdeli az v pul seste, Petr celou noc balil a vyklizel svuj pokoj a pochopitelne nestihal.

Cesta do Prahy pro nej jeste bude napinava. Let z Christchurch do Aucklandu neni problem. V Aucklandu bude doufat, ze mu prozatimni pas vydaji bez dalsich platnych dokladu (navzdory neustalemu bombardovani maily mu mistni urednik nebyl schopny kloudne odpovedet, zda k identifikaci osoby staci kopie pasu a rodneho listu). A i kdyz mu ho vydaji, stale nema vyhrano. Vybral si totiz let Auckland - Los Angeles - Londyn Praha a ve stredu se ukazalo, ze hystericti Americane vyzaduji neco na zpusob tranzitniho viza, k jehoz vyrizeni je potreba biometricky pas. A to ma letadlo v LA pauzu jen aby dotankovalo palivo, cestujici nemusi prochazet pres imigracni kontrolu. Dovolat se na nekrery z prislusnych uradu a zjistit potrebne informace se ukazalo jako nemozny ukol. Takze Petr bude s napetim cekat, jestli ho v pondeli vecer pusti do letadla a v LA bude mit obavy, aby neskoncil jako Tom Hanks v Terminalu. Takze ve vase pondeli rano mu drzte palce! Podle poslednich informaci se vse ubira spravnym smerem, detaily vsak stale neznam.

Update (17:45): Tak jsem telefonovala s Aucklandem a Piitr na 99% odleti. Sice anabaze, ale uffff!

Žádné komentáře:

Okomentovat