sobota 27. září 2014

Kakadu a la japonska tour (23.9.)

Severni teritorium patri do tropickeho pasu a proto se tu stridaji jen dve obdobi - obdobi destu a obdobi sucha (kveten - zari). My se ted nachazime na konci obdobi sucha. Vlhkost ve vzduchu stoupa v predzvesti prichazejicich destu, ktere by mely zacit v listopadu. Snad to jeste zazijeme. Bus se pry cela zazelena a krajina se razem promeni. Domy tu staveji na murich nozkach, protoze reky se mohou rozlit az na nekolik kilometru. Ukazatele u silnic v blizkosti rek varuji pred 'Floodway'.

Nasi dalsi zastavkou v tomto regionu se stal Narodni park Kakadu. Je to po Uluru asi druhy nejproflaklejsi (a take druhy placeny) park v Australii. Rozprostira se na 19 000 metrech ctverecnich, nejvyssi prumerna teplota je 37°C a nejnizsi 15°C. Muzete zde pozorovat 275 druhu ptaku, 75 druhu plazu, 25 druhu zab a 1600 druhu rostlin.

Putovani parkem jsme zahajili vyslapem na maly kopec (neznamy geograficky bod) hned u cesty. Otevrel se nam bezvadny vyhled na bus a skaly kolem. Dan stihl jeste druhy v tesne blizkosti. Pozorovali jsme obri termitiste vetsi nez my sami a pozdeji pri presunu take rizene pozary a spaleniste kolem cesty.

Pokracovali jsme koupackou u 'Gunlom'. Abychom se k ni vsak dostali, museli jsme zdolat ostry stoupak, coz za standardniho vedra nebylo uplne idealni (klela jsem jak namornik). Nahore se nam vsak krome vyhledu na nekonecnou bus otevrel vyhled na kaskadovita kamenna jezirka, ve kterych se dalo koupat. Dan si sel opet obehnout okoli v radiu nekolika kilometru, protoze kdyby s nami mel sedet chvili posedet a pokochat se, zrejme by mu stihly zakrnet nohy.

Po rozhovoru s nekolika ruznymi turisty jsme usoudili, ze nebezpeci vyskytu krokodyla nehrozi a odvazili jsme se preplavat nejvetsi z jezirek a vplavat uzkym skalnim kanonem plnym zakrut a slizkych kamennych pasti az k malem vodopadu u jeho usti. Dokonale plavecke dobrodruzstvi.

Aby toho nebylo malo, obehli jsme jeste bus vyhlidku 'Bukbukluk' a chvili na to uz nase toyota brzdila u 'Gungurulu', kde nas cekal dalsi stoupaci walk s bus panoramaty. Zajimave bylo koryto vyschle reky.

Posledni dnesni zastavkou se stal 'Maguk'. Dorazili jsme tesne pred setmenim a urvani a zpoceni netouzili po nicem jinem nez po koupeli. Na tu doslo v mistnich ricnich tunkach, kde se netreba bat krokodylu. Zpatky k autu jsme sli uz za tmy, coz byl v usinajicim/probouzejicim se lese zazitek. Pod nohama nam odskakovaly desitky zab a z lesa se ozyvaly prapodivne zvuky.

Bylo pozde, takze v 'Maguku' jsme i zakempovali.

Po druhem dni bylo vse jasne. Dan je sprintersky typ. Chce stihnout co nejvice mist za co nejkratsi dobu. Kdezto ja s Krtkem jsme kochaci typy. Kdyz se nam nekde zalibi, nedela nam problem se tam zaseknout na nekolik hodin, coz je pro Dana nepredstavitelne. Cekaji nas nelehke kompromisy.

Žádné komentáře:

Okomentovat