sobota 27. září 2014

'I pres vodopady reky plynou dal...' (26.9.)

Dnesni den v Narodnim parku Litchfield byl rozhodne ve znameni vodopadu. Videli jsme ctvery a ve trech z nich se koupali.

Zrana jsme se zastavili v Batchelor v informacich a s udivem zjistili, ze ve meste stoji replika Karlstejnu, kterou tam po sobe zanechal cesky emigrant Bernie Havlik (1912 - 90). Sok.

Prvni zastavkou v Litchfielfu se staly obri termitiste (nejvetsi z nich pres pet metru). K obzoru se jich tahlo nespocet, takze vypadaly trochu jako hrbitov.

'Buley Rockhole' - serii kaskadovitych tuni, idealnich na koupani, jsme prosli v poklusu a pokracovali po ctyrkolkove ceste do 'Lost City'. Neslo o mesto jako takove, ale o piskovcove skaly nejroztodivnejsich tvaru, kzere opravdu pripominaly kamenne mesto. Delali jsme si legraci, ze jde o takovy koncentrovany Cesky raj.

Posleze jsme zamirili k "Florence Falls", kde jsme se hodlali osvezit. Po zdolani 135 schodu (nastesti smerem dolu),  pozorovani motylu 'Common Crow' (cerny s bilymi fleky, ktereho jsme potkali uz v 'Katherines Gorge'), jsme opravdu sesli k solidnim vodopadum. Stejny napad mely bohuzel desitky dalsich lidi. Poprve se mi stalo, ze me ve vode pri plavani oslovila skupinka s pranim, at je vyfotim.

Prilis jsme se tedy nezdrzeli a valili pres 'Tabletop Swamp' na dalsi, tentokrat pouze kochaci vodopady - 'Tolmer Falls'. Z pozorovaci rampy byl vyhled na cele udoli a na walku me ohromily prehistoricke kapradiny tzv. 'Cikady'.

Dalsi zastavkou se staly 'Wangi Falls', standardne exkluzivni panoramata s koupackou a v posledni fazi dne jsme se rozhodli zdolat 'Reynolds 4WD Track', 44 kilometru dlouhou offroadovou cestu, kterou projedete pouze s autem s nahonem na vsechna ctyri kola. Nejdriv jsme mysleli, ze skoncime hned na zacatku. Zhruba po kilometru pretinala cestu reka. Voda byla tak krokodyli (kalna), ze se nedalo urcit, jak je hluboka. Dan ma sice pujcenou 4WD Toyotu Ravu, ale jen takovou lehci verzi bez vyvodu vody po strane a podobne. Uz byl odhodlany cely track vzdat, kdyby se proti nam z druhe strany reky nevyritila stejna Rava a v ni pet vysmatych holek. Kdyz projely ony, my taky a jelo se. Prejizdeli jsme ricky, skakaly ve vymolech, houpali se v pisecnych dunach, proste bomba.

Smutna vec se prihodila u 'Tjaynera Falls' (Sandy Creek). Zebra, nadsena, ze muze opet skocit do vody, nesundala svuj satek a hned pri prvnim ponoru ho utopila. Poridila ho sice tesne pred odjezdem, ale za par dni si ho stihla velice oblibit. Ztratil se nekde v trimetrove hloubce, kam se Krtek ani Dan nedokazali potopit. Zebra se sice potopila a strejchla rukou dno, ale nemohla otevrit oci kvuli cockam, takze good bye. Snad je mu voda lehka.

'Reynolds Track' bylo hotove safari. Pozorovali jsme spoustu druhu ptaku, buvoly, klokany a dalsi zviratka. Cesta se menila od bazin, po zaplavove lesy az po klasickou bus.

Utaborili jsme se v kempu kousek od odbocky k 'Suprise Creek Falls', ktere jsme si nechali na rano.

Žádné komentáře:

Okomentovat