pátek 9. května 2014

Quake City Christchurch aneb mesto, ktere prezilo apokalypsu

Vlastne jsem vam jeste nevypravela o Christchurch jako takovem. S asi tristasedesati tisici obyvateli je nejvetsim mestem Jizniho ostrova, druhym nejvetsim a zaroven nejstarsim mestem na Zelande.

Prvni osadnici prijeli do Christchurch v roce 1850. Nove mesto se melo stat symbolem cistoty, pokory a viry v boha, coz je ostatne patrne z nazvu.

Skodolibe musim poznamenat, ze Buh mesto neochranil. 4. zari 2010 zasahlo Christchurch zemetreseni o sile 7,1 Richtera (Canterbury Earthquake). Poskozeno bylo az 75 % mesta. Praskaly zdi domu, padaly kominy, vzedmul se povrch ulic a silnic. Zivel zpretrhal elektricke vedeni, poskodil kanalizacni system a mesto se octlo na mnoho dni bez dodavek vody. Kdyz uz Christchurch zacalo verit v lepsi zitrky, prisel 22. unora 2011 po serii mensich otresu dalsi a jeste drastictejsi uder o sile 6,3 Richtera (Christchurch Earthquake), kdy zahynulo 185 lidi a bylo zraneno az 2000 lidi a ze ktereho se Christchurch vzpamatovava doted. Zemetreseni nejcitelneji zasahlo centrum a zapadni predmesti. Nebylo tak silne jako to z predchoziho roku, ovsem epicentrum se nachazelo pouze deset kilometru od mesta a ne tak hluboko, takze nasledky byly horsi. Ulice zaplavila kalna voda a bahno, objevily se pozary. Pozdeji seismologove zaznamenali dalsi slabsi otresy.

Musela to byt temer apokalypsa. V nasledujicich tydnech bylo deset tisic domu urceno k demolici a sto tisic vyzadovalo zasadni rekonstrukci. Hlavni mestska katedrala ztratila predni zed a dodnes je podeprena zeleznou konstrukci. Zemetreseni podlehla napriklad nejvyssi kancelarska budova
Pricewaterhouse Coopers Building i nejvyssi hotel Grand Chancellor.

Centru mesta dnes dominuje originalni Re:START City Mall, nakupni a kavarenska trida poskladana z prepravnich kontejneru, protoze cekani na novou zastavbu by mohlo byt jeste dlouhe. Myslim, ze je to genialni a originalni reseni. Ktere mesto tohle ma?


Žádné komentáře:

Okomentovat