pondělí 3. listopadu 2014

Majaky

V pondeli nas Bradley vzal na vylet po nasem poloostrove. Neco jako finalni odmena za nasi tvrdou praci. Za mesteckem 'Ardrossan' jsme to z 'Yorke Hwy' stocili na 'St. Vincent Hwy' a ritili se dolu do paty poloostrova Yorke, abychom to pres 'Investigator Trail' vzali do narodniho parku 'Innes'.
Minuli jsme 'Port Vincent', 'Stansbury', 'Wool Bay', 'Edithburgh' s vetrniky a u 'Troubridge Hill' u prvniho dnesniho majaku jsme se napojili na mrnavou Investigator Trail, ktera nas pres 'Kangaroo Island Lookout' dovedla az do Innes. Po ceste nam Brad ukazoval mistni floru, nektera lidova pojmenovani byla velmi trefna: 'Paper Daisy', 'Parfume', 'Bottle Brush', atd.
Nekde za vyhlidkou na Kangaroo Island jsme pichli. Do pneumatiky se zarazil obri hrebik a zase to byla druha vlevo, kde vzdycky sedim ja. Krtek to samozrejme nezapomnel Bradovi vylicit. Komentar, ze proste spim tvrde, byl dost trefny.
U infocentra jsme se dali do reci s pani (jedna z 'grey nomads' - lide v penzi, kteri prodaji dum, koupi karavan a cestuji) a dozvedeli se, ze infocentrum je zavrene, rezervacni system vstupu do parku nefunguje, pani v icku, na niz se ji povedlo dobouchat, neprijemna az hruza a dalsi spatne zpravy. Chteli jsme se tedy sebrat a proste vyrazit, kdyz ona protivna matrona vylezla a zacala nam aktivne (na nas se tvarila mile) vyrizovat zaplaceni parku ($10/osoba). Nomadka vsak nekecala a system opravdu nefungoval. Dostali jsme tedy vstup do parku gratis a mohli vyrazit.
Luxusni mista a plaze (takova skoda, ze jsme netrefili koupaci pocasi) uz jsme pak mijeli jako na bezicim pasu: 'Stenhouse Bay', 'Cable Bay', 'Inneston Township', majaky u 'Cape Spencer' a 'West Cape', 'Ethel Beach', 'Pondalowie Bay' (nekde kolem jsme pozorovali pstrosa emu pstrosa bez pstrosice a s tremi pstrosacaty), atd. U 'Corney Point' jsme videli dnesni nejhezci majak.
Cele pobrezi kolem Innes lemovala spousta vraku. Viditelne uz vsak davno nebyly s vyjimkou zrezivelych zbytku na Ethel Beach, ktera se pro me stala plazi dne.
V 'Minlatonu' jsme zastavili na fish/burger and chips. Typek sliboval nejlepsi cheesburger v Australii, ale zadny zazrak to tedy nebyl. V Minlatonu stoji take 'Red Devil', letadlo z 1. svetove valky, ktere patrilo kapitanu Harrymu Butlerovi. Tentyz typek kdysi take v jinem letadle 6. srpna 1919 preletel z Adelaide do Minlatonu a uskutecnil tak prvni let pres more na Jizni polokouli. Bradleyho babicka tenkrat Harrymu zaplatila slusne penize, aby ji vzal s sebou. Jeji manzel byl pry pred startem presvedcen, ze uz se nikdy nevrati. Vratila se.
Z obcas vztekleho dedy Bradleyho se vyklubal romantik, odjezd z Minlatonu nacasoval presne tak, abychom stihli zapad slunce na molu v 'Port Victoria', coz byl posledni australsky pristav, ze ktereho kdysi vyplouvali 'silent ships'.
Vecer jsem opet potvrdila svuj status Jedlickove. Nekde na plose naseho pokoje, ktery ma rozmer zhruba 3x2 metry, se mi povedlo zahnizdit kartacek na zuby. Pasta se objevila, ale kartacek zmizel beze stopy.

Žádné komentáře:

Okomentovat