pátek 7. března 2014

Welly Tour

Tak jedu woofovat nekam ke Queenstown. A ti z vas, kterym se nelibi me stopovaci moresy, si muzou dat pohov. Dnes rano jsem si dopisovala s wooferkou Mary a nejak se ji nelibila varianta, ze bych prijela "nekdy pristi tyden", pry potrebuje nekoho hned, takze mi zaplatila letenku z Wellingtonu do Queenstownu a zitra rano letim. Husty. Jsem sice posmutnela, ze prijdu o pomalou jizdu po Westcoast, ale tahle nabidka se nedala odmitnout.

Vzhledem k tomu, ze o Wellingtonu se rika, ze tu neustale prsi a fouka neprijemny vichr, mam zrejme pekelnou kliku, cely den me provazelo nadherne azuro a jen obcas foukl lehky vetrik. Takze toto je dukaz, ze nejsem kazimir pocasi. Ja kdyz nekam jedu, je hezky!

Wellington je nejjizneji polozene hlavni mesto na svete a nema ani ctyri sta tisic obyvatel, takze centrum snadno probehnete za den. Opevovane budovy parlamentu z viktorianskych dob jsou celkem obycejne a i tu novodobou, ktere se rika 'Vcelin' a je udajne ohromne kontroverzni, muzete s klidnym srdcem vynechat. Ve zbytku Wellingtonu se vsak ani clovek zhyckany evropskymi metropolemi nenudi.

Neodolala jsem a zucastnila se mistniho turistickeho tahaku, coz je vyjezd nad mesto starickou cervenou lanovkou z Lambton Quay na Kelburn a prochazka po tamejsi botanicke zahrade. Jizda je o neco delsi nez na Petrin, lanovka miji hned nekolik Nebozizku a ja stihla i usnout. Musim uznat, ze panoramata nemela chybu. Za nejuchvatnejsi vyhlidku na mesto sice porad povazuju pohled z taorminskeho amfiteatru s Etnou v pozadi, ale tenhle byl take slusny. Jinak jsem si chvilkami pripadala jako duchodce. Botanicka zahrada tahne predevsim starsi rocniky, nemecke teenagery jsem nepotkala.

Pokud mate peclive strizeneho kohouta, bryle s nejtlustsimi moznymi obrouckamu, jste vintage alternativci, intosove ci se vam libi streetart, zamilujete si okoli Cuba Street s Glover Park a Bucket Fountain, ktera je plna vice ci mene vystajlovanych baru a kavaren, jez primo volaji po tom, aby se clovek zastavil a dal si kavu ci sklenicku.

Perfektni je i pristav s Civic Square a Narodnim muzeem Te Papa. To by byla varianta v pripade klasickeho wellingtonskeho pocasi.

2 komentáře: