sobota 16. května 2015

Belosi s kanystrem (Kudat)

Uz tri dny pripravujeme lod na vypluti. Tedy ja s Adamem. Nosime z mesta zasoby - vodu a naftu. Vzdy dva desetilitrove barely s vodou a jeden dvacetilitrovy s naftou. Nastesti nemusime tahat veci az do mariny, zatim se nam od benzinky vzdycky povedlo nekoho stopnout. Malajci jsou proste uzasni. Nas kapitan se neucastni. 'Dela veci na lodi'. S Adamem si myslime, ze cely den huli jak fabrika a normalne tluce spacky. A to ma spravit vyfuk, abychom mohli vyplout.
Prvni den jsme samozrejme prisli s myslenkou, ze by se vsechna voda i diesel mohli odvezt najednou, jen bychom zaplatili nekomu mistnimu za odvoz, ovsem nas navrh byl zamitnut. Zijeme totiz v Evrope a nerozumime tomu. Pry by nam vic nez jeden barel nafty najednou neprodali, ackoliv jsme dohromady tri a ve meste jsou tri benzinky. Spis jde o to, ze kapitan je chabrus na noseni tezkych veci, protoze ma odoperovanou kylu a taky je liny jak ves.
Po prvnim dnu jsme zvazovali, jestli celou expedici s Korkoranem (rikame mu ale take Rasputin, protoze nam o nem hodinu vypravel, nebo jednoduse dedek) opravdu chceme absolvovat, jestli nam to za to stoji a shodli se, ze ano. Ackoliv je osobnost kapitana velice rozporuplna, ma kupodivu obcas co rict a muzeme se od nej spoustu veci naucit. Navic poplujeme z Kudat pres temer nedotceny 'Balabang Island', ktery je jeste soucasti Malajsie. Nachazi se tam pouze mrnavy resort jakehosi Cinana, mala domoroda vesnice, opustena pevnost z 2. Svetove valky a jeskyne, jez jeste mozna ukryvaji ztraceny japonsky poklad, ktery tam ukryli, kdyz ve spechu prchali z Tichomori.
S Korkoranem se snazime travit co nejmene casu, abychom co nejvice oddalili ponorku, ktera urcite prijde. Je totiz jako radio a zapina se, jakmile nas vudi. Nektere z jeho historek zeru, ale jindy si rikam: uz mlc.
Pres den tedy zevlujeme ve meste (kdy s sebou neustale nosime kanystr na benzin), kde ale krome trhu, barevneho cinskeho chramu s efektnimi draky a morske promenady nic neni. Vysedavame tedy na wifine v restauraci 'Hotelu Ria', kde obsluhuje mlady evidentne gay cisnik, ktery si pri praci zpiva songy popovych zpevacek.
Druhym nejoblibenejsim podnikem je 'Restaurant Barakat'. Menu maji jenom v malajstine, ale my uz par slovicek pochytili. Adam se tam citi trochu nesvuj, protoze indacky cisnik je stejne vysoky jako on a to v Malajsii opravdu neni zvykem. Navic maji televizi, kde neustale bezi wrestling, pri jeho sledovani resime, na ktere planete je tohle mozne.

Žádné komentáře:

Okomentovat