neděle 10. května 2015

Melancholia (KK - Karambunai - KK)

Porad bydlime u Aliho. Muslimska pohostinnost je proste nevidana.

Probudila jsem v pul osme, hrala si s blogem, pak znovu na hodku usnula a otevrela oci nekdy v jedenact. Ali s Adamem byli stale v komatu, chvili jsem uvazovala, ze zkusim, jestli dychaji. Rano jsem jen lehce citila namozena lytka, ovsem po dopolednim polehavani a poposedavani mi cele nohy ztuhly, takze jsem stejne postizena jako kluci. 

Po dvanacte dorazil dalsi Aliho kamarad S a vyrazili jsme na plaz v 'Karambunai', kde se na jednom miste nachazi luxusni golfovy resort a domoroda vesnicka s domky rozstrkanymi po pralese.

Projizdeli jsme kolem kosovych stanku a restauraci a kdyz domaci zjistili, ze jsme nikdy nezkouseli kokosovy puding, museli jsme ochutnat. 'Kelapa', malajsky kokosovy orech, se da jist na mnoho zpusobu. Naucili jsme se rozeznat rozdil mezi mladym a starsim kokosem (starsi maji uvnitr kokosovou krustu), ochutnali zminovany puding (jde vlastne jen o ztuhle kokosove mleko rosolovite konzistence) a dali si 'nasi goreng', ktery se mi podaril snist temer cely, ackoliv obsahoval male susene rybicky. Mozna je moje alergie opravdu na ustupu.

V Sabahu pry najdou kazdy rok tri sta novych zivocisnych druhu a zapad slunce v Karambunai ma byt nejkrasnejsi v celem Sabahu. Jasne, to rikaji vsichni. Znate to.

Na plazi bylo krome nas jen nekolik mistnich, kteri se dali spocitat na prstech. Zapad slunce zacal klasicky. Slunko se klopilo k obzoru a jakmile se dotklo vodni hladiny, podivana nabrala rychle obratky a brzy bylo po vsem. Nebe zruzovelo, barvy vybledly a ja uklizela fotak, protoze se dalo predpokladat, ze lepsi uz to nebude. Ne ovsem tady. Par minut pote, co slunce sklouzlo pod hladinu more, nebe ozarily sloupy paprsku a vypadalo navlas stejne, jako kdyz malujete slunce na papir. Senzacni svetelny jev. Nikdy predtim jsme nic podobneho nevideli. Zrejme to zpusoboval odraz skrz ostrovy za obzorem, ale nevime. Paleta barev se od zlutocervene zmenila pres ruzovou a nachovou az k cervene. Tenhle zapad slunce, to byl Zapad slunce.

Jen na Filipiny se riti tajfun.

Žádné komentáře:

Okomentovat