sobota 9. května 2015

Malajsky Olymp (KK - Kinabalu Park - KK)

Ali rano zaspal a Adam odmital vstavat, ze pry Ali slibil, ze nas vzbudi, takze jediny, kdo kupodivu nezaspal, byla Zebra.

Vystup na vrcholek Mount Kinabalu zabere pouze dva dny a je jeden z nejsnazsich na svete, nepotrebujete zadne predchozi horolezecke zkusenosti. Vyjde ovsem na majlant. Ali nam rikal, ze nocleh, ktery v 90. letech vysel na 7 ringittu, ted stoji 150. Jo, casy se meni.

Existuje vsak i varianta pro ty, kteri tolik platit nechteji a to je vystup z Tympohon Gate dalsi ctyri kilometry vzhuru po trase k 'Layang-Layang'. Tedy z 1866 m. n. m. do 2745 m. m. m. Stejne mi pojisteni kryje jen vylety do 3000 m. n. m. V tomhle pripade platite pouze vstup do parku 15 ringittu (cinzinci opet vic nez domorodci).

Z Layang-Layang k vrcholu uz zbyvalo jen dalsich pet kilometru. Jsem presvedcena, ze bychom to bez problemu zvladli az nahoru, kdybychom nebyli skrti. Druha vec je, jestli bychom vubec neco videli. Panoramata celou cestu zakryvaly mraky a pri ceste dolu se samozrejme prihnala mlha. Jediny moment, kdy nad Kinabalu byva jasno, je pry brzy rano.

Vystup jsme zvladli za dve hodiny ctyricet minut, sestup zhruba za polovinu. Rekord trasy Tympohon Gate - vrchol a zpet je 2:28:47, moc jsme se tedy nepriblizili, ale aspon neco.

Atrakci se stali trekujici Asiati. Neudelaji krok trekingovych holi a jsou nefalsovane detsky nadseni. Obdivovala jsem nosice, kteri tahaji naklady do sest kilometru vzdaleneho 'Laban Rata', kde se prespava pred finalni casti vystupu. Za tu drinu dostavaji jen 3 ringitty za kilogram. Fyzicku maji ale hustou. S dvaceti kily na zadech jsou rychlejsi nez my s minibatuzky.

Po sestupu jsme se presunuli k 'Poring Hot Springs'. Ja samozrejme v aute okamzite vytuhla. Slofik me vsak skvele obcerstvil a na parkovisti u hot springs jsem byla jako rybicka. Zato Ali vypadal, ze nedozije vecera. Adam pusobil lepsim dojmem, ale take zadny zazrak.

Poring Hot Springs trochu zklamaly. Canopy Walkway, Butterfly Farm, jeden z vodopadu i Bat Cave byly zavrene. Bingo. U druheho vodopadu mi sice rybky oziraly nohy, samotne hot springs vsak byly jen male vany a nic. Navic se vsude kolem hemzily zahalenkyne, takze jsem nemohla exhibovat ve spodnim pradle. Opovazlive bylo uz koupani bez kratasu ke kolenum. Lehce jsem si zaplavala v 'Rock Pool', ale radsi jsem se rychle vyparila, abych nikoho neurazila svymi celulitidovymi stehny. S zadnymi pohorsenymi pohledy jsem se sice nesetkala, ovsem clovek nikdy nevi a nerada bych byla za tupou Evropanku, ktera absolutne nedba mistnich zbyklosti.

Ali byl na pokraji zhrouceni a zvazoval, ze zustaneme na noc v parku. Chapala jsem ho, na jeho miste bych taky nechtela ridit. Kdyz se vsak posleze rozhodl cestu odridit (v guesthousu netekla voda), byla jsem fakt rada. Sice bych to bez kartacku na zuby a sucheho spodniho pradla prezila, ale nerada. Za odmenu jsme se ho celou cestu snazili bavit a vyzadovali jsme lekci malajstiny. Snad to ocenil.

Žádné komentáře:

Okomentovat