pondělí 18. května 2015

Jak ma vypadat spravny tropicky raj (Kudat - Tip of Borneo)

Dlouho jsme zvazovali, jestli pustit chlupa a vyrazit na Tip of Borneo, ale byla by skoda ho propasnout, takze jsme dali dopoledne kavu v nasi oblibene kavarne v Hotelu Ria a vyrazili na stopa.

Z Kudat na Tip of Borneo neni daleko, asi tricet kilometru, takze stop byl jasna volba. Jeden z mistnich nas hodil az na samou severni vyspu za posledni vesnici 'Tanjung Simpang Mengayau'. Kochali jsme se nadhernym vyhledem na pruzracne tyrkysove more. Okolni krajina byla na Malajsii nezvykle vyschla. Kdyz jsme se pozdeji dozvedeli, ze Tip of Borneo je nejsussim mistem v Malajsii, vubec nas to neprekvapilo.

Na 'Tip Top Restaurant' a 'Tampat Do Aman' (coz v jazyku mistniho kmene Rungus znamena klidne a pratelske misto) jsme dostali tip od Rasputina, ktery tu delal Australanovi Howardovi internet, ktery uz v soucasnosti nefunguje.

Howard je muz mnoha remesel. Ozenil se s mistni domorodkou z kmene Rungus (cca tricet tisic lidi) a na Tip of Borneo vybudoval prosperujici ekoresort, vychvalovany Lonely Planety a Trip Advisory. Nutno podotknout, ze ne nahodou. Resort je celkem spartansky, ale velice prijemny. Za 43 ringittu na osobu dostanete postel s moskytierou a vetrakem bud drevenem long housu, nebo v miniaturni chaticce. Zachody jsou suche, ovsem zasypavaji se zvlastni smesi a s vykaly se hnoji. Vubec neamrdely a pripominaly mi Skandinavii. Jen hadicka chybela. Bez hadicky nam zivot pripada o neco smutnejsi. Nejvic me vsak nadchly sprchy, ktere jsou zcasti otevrene, takze si muzete myt vlasy za doprovodu zvuku dzungle, nebo se koukat na hvezdy.

Howard zamestnava mistni a vydelane penize se snazi vrazet zpatky do resortu. Zprostredkovava i vylety do dzungle, kurzy preziti, pujcuje kola, snorchly a motorky. Dobry byznys.

Korkoran tedy nekecal. Howard nam potvrdil, ze obcas nabira posadku, nemusime se tedy bat, ze s nami nakrmi zraloky a krokodyly.

Vecer jsme si dali burger s hranolkami za cenu trech nasi gorengu v Kudatu. Nejakou prasarnu uz to proste chtelo. Navic se konecne prihnala bourka s prutrzi mracen. V Kudat a okoli poradne nezaprselo tri mesice. Jen doufame, ze Ted dest nezaspal a par desitek litru destovky nachytal.

Žádné komentáře:

Okomentovat