čtvrtek 14. května 2015

Kapitan Korkoran (KK - Kudat)

Vcera nas Heman slibil hodit kus cesty do Kudat, coz bylo super. Jen jsme na nej cekali az do pul druhe odpoledne. Vysadili nas s zenou na hezke krizovatce, kde mistni grilovali kurata. Logicky jsme ocekavali, ze se rozlouci a odjedou, oni se vsak zacali vykecavat se stankari a Heman dokonce zacal stopovat s nami. Bylo to od nich velice mile, ovsem nas to stavelo do nanejvys neprakticke situace, protoze vsichni potencionalni ridici museli byt uplne zmateni.

Hema nastesti stopovani prestalo bavit a kdyz jsme poposli kousek za auto, brzy zastavil Cinan jedouci primo do Kudat. Posledni rozlouceni s nasim parem a tradaaa.

Smerem na Kudat byla dzungle hustsi a divocejsi. Vesnice, ktere nesmele vykukovaly kolem silnice, se skladaly z nevzhlednych drevenic na kurich nohach pokrytych vlnitym plechem, avsak lemovanych malebnymi vyrezavanymi zabradlicky. Nechybely nudne pusobici zdene stavby. Na obydlich vlalo barevne pradlo a za dvorky domu pokracovala dzungle. To, co ji lide ukradli, se snazi urvat zpatky. Pet kroku na silnici, pet kroku do dzungle.

V Kudat jsme si dali nasi goreng a domluvili si sraz s Tedem v 'Kudat Marina Golf Resort', v jehoz blizkosti kotvi jeho lod. Slecne v posh recepci jsme oznamili, ze mame schuzku a u stolku s vyhledem na bazen netrpelive ocekavali Teda a doufali, ze prijde nekdo alespon trochu normalni.

Ted je oslehany morsky vlk a ma sedesat dva let. Narodil se v Orlove a skoro chodil do skoly s Nohavicou. Na CVUT vystudoval elektro, v 70. letech emigroval, kdyz se nevratil z plavby do Arktidy, nejakou dobu zil v Londyne a od roku 1984 je australskym obcanem. Zivil se jako ajtak, pozdeji si koupil lod, kterou dostavel a zacal s ni plachtit po Queenslandu. Nedaji se mu uprit bohate zivotni zkusenosti a komplexni znalosti jachtareni, zivota na mori a sociologicko-politickych realii Australie, Bornea, Filipin a Tichomori vubec. Pred par lety si vzal o tricet let mladsi Filipinku (chudinky Filipinky musi byt zoufale) a ted spolu cekaji dite. Proto se plavi na Filipiny.

Tri tydny, ktere s nim hodlame stravit, ovsem nebudou jen tak. Romanticka plavba po ostrovech bude vykoupena potem a slzami, kdyz ne rovnou krvi. Hned po prvni noci jsou zrejme tri zasadni zadrhele, se kterymi se budeme muset poprat. Tedova lod Olza je priserna kocabka narvana kramy. Vazi 14,5 pul tuny, z cehoz ctyri jsou naklad. Ted rika, ze na lodi bydli uz dvacet let a ma ji jako dum, to ovsem neni omluva proto, ze lod je obrovske hnizdo zanesene 'vecmi, ktere se jeste muzou hodit'. Ted je totiz typ 'sberatel', nic nevyhodi a vsechny rozbite smejdy planuje opravit.

K uzivani jsme dostali predni kajutu, coz je zatuchly kamrlik, kde se stezi vyspime. Nevadi, zmackneme se, jsme zvykli na punk ve stanu. Bydleni by bylo ovsem o dost jednodussi, kdybychom mohli uzivat tamejsi ulozne prostory, coz nelze, protoze vsechny do jednoho jsou zanesene kramy nejtezsiho kalibru. Podpalubi je miniaturni (hlavne pro Adama) a navic jeste zmensene kvuli peclive nastradanemu harampadi. Osobne bych z fleku vyhazela minimalne polovinu toho bordelu a Olza by prestala vypadat jako plovouci vetesnictvi.

Druhy problem je, ze Ted neustale mluvi a rad se posloucha. Jeho historky jsou chytlave a zajimave, ovsem nektere jsme uz dnes rano slyseli potreti. Za par dni po dalsich a dalsich repete to bude peklo.

Za treti nas Ted ma jako levnou pracovni silu a zrejme si mysli, ze ho budeme sponzorovat. Neustale opakuje, ze nema penize a ze musi nejake poslat zene. My vsak nejsme z tech, kdo by si to nechali libit, takze v pristich dnech budeme nejspis hrat, kdo nejdale docura.

Doufam, ze mu krivdim a ze muj prvni dojem byl mylny.

10% lidi se pry k zivotu na lodi absolutne nehodi, 80% to sice bavi, ale po dvou tydnech je to zacne otravovat a nudit a zbylych 10% se pro jachtareni narodilo. Jsem zvedava, do jake skupiny spadnu, az dorazime na misto. 'Orang-utan' znamena malajsky 'stvoreni stromove', 'orang-puti' zas 'stvoreni bile' a Malajci tak jednotne nazyvaji belochy. Zajimalo by me, jak se rekne 'stvoreni vodni'.

Žádné komentáře:

Okomentovat