neděle 5. ledna 2014

4.1.: Konec sveta (den 9.)

Ranni koupacka v mori s vyhledy na pisecnou dunu nemela chybu. Pote jsme si stoply dva kiwi a prejely na hlavni silnici, kde rychle zastavil dalsi kiwi. Byl to opet farmar delajici do krav, takze Sara zjistovala informace pro sveho tatu. Kolik za kravu, jaky druh je na Zelande nejrozsirenejsi, kolik nadoji, proste vsechno. Sara pochazi z Lombardie z hor kousek od Mont Blanc a jeji rodice tam maji male hospodarstvi. Tenhle farmar byl pro ziskavani informaci jako stvoreny. Polozili jste mu otazku a mluvil dalsich deset minut. Vylozil nas v Kaikohe, kde jsem nasla knihovnu kvuli wifine. V novozelandskych knihovnach je totiz wifi zdarma a samozrejme se da chytit i v blizkem okoli, coz se hodi.

Tretim stopem se stala kiwi Kara s malou dcerou (spravny priklad pro mladou generaci). Celou cestu nas strasila tim, jak je stopovani nebezpecne. Mozna je, ale ma neco do sebe. 

Vyhodila nas na peknem miste na hlavnim tahu, protoze pokracovala na druhou stranu do Keri Keri. Do peti minut uz u nas brzdil Maor Bruce, typ, pred kterym na Kara tolik varovala. Jeho cilovou destinaci mela byt Kaitaia, ovsem natolik jsme ho zaujaly, ze nas odvezl az na Cape Reinga a pote nas vyhodil v kempu u Pukenui a po ceste jsme se jeste zastavili u obrich pisecnych dun Te Paki (turisticka atrakce nejhrubsiho zrna: pujcovna sandboardu a parky), ktere jsou nazyvany pousti Noveho Zelandu. Huste.

Cape Reinga (Te Rerenga Wairua) je posvatne maorske misto, odkud se duse zemrelych vydavaji do podsveti. Samotna rana do sveta mrtvych je pak ukryta na strmem skalisku v korenech osm set let stareho stromu Pohutukawa. S geografickeho hlediska se na mysu Reinga setkava Tichy ocean s Tasmanovym morem, coz Maorove pojali opet mnohem poeticteji. Podle nich se tu potkava muzske more Te Moana Tapokopoko a Tawhaki s zenskym morem Te Tai o Whitirela. Vodni viry pod mysem, ktere tvori i vice nez desetimetrove vlny, pak symbolizuji stretavani techto dvou svetu a vznik zivota.

Dnesni noc tedy opet v kempu, radeji uz to nepocitam. Kazdopadne do wild punk expedice mame daleko.

6 komentářů:

  1. Kempy si odčítej od toho, co jsme ti půjčili, je lepší být někde v kempu než aby vás někdo okradl a nebo ještě něco hůře. Čtení je to zajímavé, značím si na mapě všechna místa, které projedete. m

    OdpovědětVymazat
  2. Taková pěkná pláž a duna, co víc potřebujete? Do kempu na tajňačku do sprchy... To jsou ti flashpackeři :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak, jak to sleduji, tak lze učinit jeden jediný závěr, jediná Sára má z vás všech rozum, všichni mladí, neklidní, draví... k tomu časem dojdou též!

    OdpovědětVymazat
  4. S posledním komentářem mě nespojuj, držím se během tvého cestování, ale jednou bych si přála, abys zakusila to samé. m

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, ja vim, ze se umis podepsat ;) Kdybych mela deti, rozhodne bych jim prala totez, to, ze neco uvidi a zazijou mi za tech par vrasek bude stat ;)

      Vymazat