pondělí 22. června 2015

Tarsier Limited (Tagbilaran - Corolla - Loboc)

Dnes jsme podnikli dalsi naucne vzdelavaci spanilou jizdu na skutru. Tentokrat za mesto 'Corolla' podivat se na nartouny filipinske zijici vyhradne na Boholu, Mindanao a nekolika dalsich ostrovech na Filipinach.
Nartoun je nejmensi primat na svete, ale neni to opice. Ma ocas jako krysa a kozisek neurcite barvy, takze pripomina mys. Dokaze otocit hlavu o 360° a ve srovnani s velikosti tela ma nejvetsi oci ze vsech zvirat. Tento nocni tvor se zivi hmyzem, jesterkami a jinymi drobnymi zviraty. Porodni vaha plodu je 23 gramu, presto samicce trva sest mesicu, nez ho donosi a dalsich sest o nej pecuje. Mezi savci se vyvin plodu nartouna radi k vubec nejpomalejsim. V zajeti nartouni casto pachaji sebevrazdu kvuli hluku, svetlu, nebo jen doteku ci nahlemu vyruseni. Ac pusobi krehce a zranitelne, do klece se nehodi.
I kdyz nartouni budi dojem roztomilych moncicaku, nejsou to mazlici, kteri by se druzili. Patri mezi teritorialni tvory, takze na jeden hektar pripada zhruba jeden nartoun. Kdyz samecek objevi ve svem reviru jineho samecka, zazene ho, pokud se druhy samec nechce dat, zabije ho rychlym kousnutim do krku. Bez vycitek zlikviduje i samicku, pokud se mu nelibi, nebo s ni neni kompatibilni. Samicky jsou v tomto ohledu o neco pratelstejsi. Objevi-li na svem uzemi jinou samicku, jsou ochotny ji tolerovat za predpokladu, ze v okoli se nachazi dostatek potravy pro obe. Nartouni proste maji radi svuj prostor.
Tohle zviratko take udajne poslouzilo Stephenovi Spielbergovi jako vzor pro E. T. Mimozemstana a George Lucas v nem zase videl Mistra Jodu.
Po nartounech jsme se vydali do 'Loboc'. Adam vyrazil na posh plavbu po rece s obedem a domorodym bandem, zatimco ja se courala po okoli a dohanela psani blogu, protoze jsem oproti Adamovi v hroznem skluzu.

Žádné komentáře:

Okomentovat