čtvrtek 12. března 2015

Cestou necestou, polem nepolem

Rano bylo krapet chladno, takze nekteri snidali pod larisami. Muj organismus mel jeste v zive pameti zimomriva rana z Gore, takze tricko mi prislo primerene. Oblibila jsem si tahle chladna vonava rana.

Vyrazili jsme uz v sedm rano. Nad policky jeste visela mlha a my stoupali vzhuru nad vesnici a pokracovali dal. Mijeli jsme obrovitansky fikovnik (pravdepodobne), kteremu se tu rika 'Budha Tree', ale nam se zalibil nazev frnakovnik. Pozorovali jsme take diry, kde se lihnou sekaci. Trsy pavouku byly neuveritelne.

Prochazeli jsme prevazne zemedelskou krajinou. Pole s ryzi, zazvorem, kvetakem... Je neuveritelne, ze mistni zemedelstvi je jeste rolnictvim z predminuleho stoleti. Nezna mechanizaci. Vsechno delaji lide. Jedinou technickou vymozenosti, kterou jsme spatrili, bylo vodni cerpadlo.

Pripadame si jako echt zapadni turisti. Potkavame kopace s motikami, nosice vody, kravske povozy. Vsichni nosi longyi a typicke slamaky. Je to jako navrat do davno ztraceneho sveta.

Zastavili jsme v uhledne vesnici 'Pannoue' u kmene 'Paoh' u stare pani Barmanky tkajici barevne satky, ktere mistni zeny nosi na hlavach. Popijeli jsme caj, prikusovali mistni keksy a vynikajici preslazene mnamky. Stara Barmanka makala a kolem se shlukla jeji dcera s detmi. Ocekavalo se od nas, ze si koupime satky, pripadne predrazenou vodu, ale to jsme pochopitelne neudelali. Vodu porizujeme zasadne v konzumech, ktere na nam Situ nedoporucuje a jeste se snazime usmlouvat kvantitativni slevu. Proste mu delame ostudu. Po tomhle zazitku jsme si kazdopadne zacali pripadat jako opravdovi zapadni luftaci, kteri parazituji na ubohych obyvatelich rozvojoveho sveta.

V dalsi vesnici jsme zastavili na obed. Fitu se blyskl chutnymi nudlemi. Nasledovala dvouhodinova siesta, kdy jsme nafasovali polstare a usnuli kolem stolu.

Tesne pred cilem jsme dorazili k obcerstvovne pobliz klastera a po celodennim putovani neodolali studenemu pivu 'Myanmar'. Opravdu bodlo.

Druhy nocleh nas cekal ve vesnici 'Butu' kmene 'Taungthu'. Koupelna byla ponekud odkryta, takze jsme pouzili longyi jako zaves. Je to velice uzitecna soucast satniku. Fitu nam opet pripravil skvelou veceri. Tentokrat bezmasou, ale vubec to nevadilo. Zaujal nas hlavne horky (bitter) okurkovy salat s arasidy a cervenou cibuli a prekvapily hranolky. Primo naproti nasemu improvizovanemu stolu meli stani dve kravy.

Vecer romantika. Na to, ze jsme bydleli v docela velke vesnici, svitilo kolem jen minimum domu. Elektrina tu je (bektere domy maji dokonce solarni panely), ale pouziva se jen na sviceni a dobijeni telefonu. Jina elektricka zarizeni jsem nepotkala.

Dave zpusobil Sitovi kulturni sok, kdyz po setmeni vbehl do sprchy a zpoza dvoumetrove diry v zastene svitil jeho bily zadek.

Za poslechu nocnich cvrkajicich tvoru Nella zpovidala Sita ohledne vseho mozneho a kluci se vratili z obchodu s kubanskym rumem Mandalay. 'Caqua!' (na zdravi)!

2 komentáře:

  1. skoro jako Rusáci :) Nerespektovat kulturní pravidla a sedřít místní o poslední cent :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muzi, ne*er, chceme jen ceny jako mistni, ty bys byl jeste horsi :)

      Vymazat