neděle 15. března 2015

Krajina tisice pagod

Rano me probudil smrad neceho spaleneho. Barmansky zvyk vypalovat krajinu je neco otresneho. Specialne Baganu, ktery lezi v nitru Barmy, si clovek cerstveho vzduchu moc neuzije.

V hostelu jsme si za 1500 kyatu pujcili kola (priserne hapiny) a vydali se na pruzkum okoli. Bagan je ojedinely kus zeme. Na uzemi o rozloze 42 tisic kilometru ctverecnich je rozeseto zhruba 2200 budhistich pagod a stup (z puvodnich 13000), coz je nejhustsi a nejrozsahlejsi pokryri na svete. Vetsina pochazi z 11. a 12. stoleti.

Oproti Inle Lake bylo v Baganu opet o poznani vetsi vedro, takze jizda na kolech byla vcelku challenge. Barmanci miluji klaksony. Troubi, kdyz chteji predjizdet, kdyz naznacuji ostatnim, ze muzou predjizdet, kdyz chteji upozornit, ze jedou, kdyz zdravi a myslim, ze i jen tak pro radost. Ze zacatku se pri kazdem zatroubeni vydesite, ale postupem casu uz je prestavate vnimat a jen blahosklonne pozorujete, jak vas vsechny rychlejsi stroje miji.

Po prohlidce mnoha pagod a mnoha Budhu, nescetnem zouvani a zahalovani, obede s poslechem mistnich hitu jsme prijeli k rece 'Irrawaddi'. Prameni v Himalajich, ale tady v Barme uz jsou jeji vody roztahane dosiroka.

U reky samotne jsme moc turistu nepotkali. Dali jsme si uzasne ozvezujici cerstve vymackanou stavu z cukrove trtiny a kochali se pomalym smrakanim. Barmanci se propletali mumrajem stanku a schazeli k rece, aby se vykoupali, vyprali pradlo, nebo si jen vychutnali koncici den. National Geographic hadr.

Pote, co jsme s Davem prispeli do rodinnych alb skupinek Barmancu a Cinanu jsme vyrazili zpet do Pann Cherry. Cesta potme na kolech byla trochu zradna a nebyla bych to ja, abych se nevysekala. Nejaky pitomec na me namiril dalkova svetla a nez jsem se vzpamatovala, lezela jsem na zaprasene ceste a pred ocima hvezdicky. Dala jsem si poradnou slupku do hlavy. Skupinka Barmancu pribehla zkontrolovat, jestli ta beloska prezila. Prezila, jen si odrela sve havarijni koleno.

Vecer jsme zakoncili v nasi zradelne. Byla to opet skvela hostina. Zadna druzba v hostelu se tentokrat bohuzel nekonala.

2 komentáře:

  1. No vidíš, doktorka by se hodila, zase bych ti mohla diagnostikovat otřes mozku, jako tenkrát na horách :-)

    OdpovědětVymazat