pondělí 28. dubna 2014

25.5.: Jak opracovat greenstone (den 26.)

Rano jsme opet vstavali jeste pred slepicemi, aby nas nevyhmatla DOC hlidka. Dest zurive busil do kapoty celou noc, az jsem ve svych snech nabyla dojmu, ze rano se probudime uprostred obrovskeho jezera jako trosecnici, coz se ale k memu prekvapeni nestalo. Rozednivalo se jen velmi pozvolna, nad hlavami se nam stale vzdouvaly tluste sedive mraky, ktere branily vysvitnout sebemensimu paprsku slunce.

V Hokitice jsme v predtuse dalsiho deste zamirili do nejblizsi kavarny. Po chvili se opet setmelo a z nebe se znovu spustily provazy deste, tentokrat doplnene bourkou.

V 10:30 zacinala v obchode a vyrobne 'Mountain Jade' komentovana prohlidka, ktere jsme se rozhodli zucastnit. Jade, nebo take greenstone ci pounamu, je drahy kamen nachazejici se v novozelandskych rekach a na plazich, ale zdroje se vyskytuji take v Rusku, Kanade, Australii (tam maji cerne jady) ci Myanmaru. Dobrym zdrojem je prave West Coast a okoli Hokitiky, takze na plazi casto potkate nadsence, ktery se snazi najit pravy jade, coz vsak neni vubec snadne. Zelenych a nazelenalych kamenu se v pisku vali spousta, more vyvrhuje dalsi a ten spravny jade navic vubec nemusi byt zeleny. Jade je tezsi nez ostatni kameny a take tvrdsi, takze kapesni rybickou ho rozhodne neposkrabete.

Tradicnini zpracovateli jadu byli samozrejme Maorove, kteri nazyvaji jade 'pounamu'. Podle maorske legendy vodni had Poutini, strazce pounamu, unesl krasnou Waitaiky. Pri pronasledovani jejim manzelem Poutiny roztrousil pounamu po nekolika mistech Noveho Zelandu a pozdeji promenil v pounamu i Waitaky, protoze kdyz ji nemohl mit on, tak nikdo.

Existuje asi sest zakladnich tvaru a kazdy z nich ma svou originalni symboliku. Fish Hook (Hei Matau) vam prinese zdravi, prosperitu a stastnou cestu pres vodu. Spiral (Koru) symbolizuje nove zacatky, rust a harmonii. Manaia se stane vasim duchovnim strazcem a znamena take rovnovahu mezi nebem, zemi a morem. Infinity ci Twist vyjadruje specialni druh pratelstvi, nebo vztahu. Jade se stane vasim talismanem. Kdyz ho vybirate, at pro sebe, ci pro nekoho, udajne instinktivne sahnete po symbolu, ktery vas nejvic vyjadruje.

Ve vyrobne jsme se dozvedeli take spoustu zajimavosti o ruznych druzich jadu a jeho zpracovani. Kvuli sve tvrdosti se opracovava diamantem a carveri dodnes vyuzivaji predevsim maorskou symboliku. Z jadu se vyrabi privesky, nausnice, prsteny, zasazuje se do zlata a samozrejme se z nej modeluji sosky kiwi, slonu a jinych ptakovin.

Posleze jsme se zastavili v Greymouthu a to kvuli bazenu. Zatouzili jsme si protahnout kosti, vyhrat se v saune a samozrejme se dat do poradku ve sprse. Bazen ovsem trochu zklamal. Chybela virivka, ledova sprcha u sauny a kvuli statnimu svatku byl naslapany rvoucimi decky. Nasledovala samozrejme Domino pizza a pivo.

V zaveru dne se obloha zacala projasnovat, takze v Barrytownu (kde je udajne nejlepsi loviste) Matt nemusel hledat jady v desti. My se Charlotte nevystrcily nos z auta, vitr ficel s takovou intenzitou, ze hrozilo odvanuti do Australie.

Misto na spani jsme nasli tesne pred setmenim na malem neoznacenem parkovisti pri sterkove ceste vedouci k oceanu.

Žádné komentáře:

Okomentovat