sobota 25. října 2014

Hrib a Psi hlava (15.10.)

Po snidani jsme se vydali do 'Redbank Gorge'. Slo o jeden z tech hezcich kanonu. Byt v nem vic vody, nechalo by se opet proplavat vyse k dalsim jezirkum.

Chozeni nas s Krtkem dnes bavilo, takze jsme si vzpomnely na slova rangera z 'Emily Gap', ktery nam vrele doporucoval sestnactikilometrovy 'Mount Sonder South Summit Walk'. Na cely jsme si v horku prece jen netroufaly, ale petikilometrovy 'Mt. Sonder Lookout Walk' nam prisel jako dobra alternativa. Dan se nestacil divit, to delal, co ze jsme to vybraly, ale milerad bezel pred nami.

Ranger nekecal. Walk nabidl dost dobra panoramata a take proveril nase vrcharske schopnosti (do kopce tam, z kopce zpatky). Priste si to dame az nahoru do 1380 m.n.m. Mount Sonder (Rwetyepme) je ctvrtou nejvyssi horou v Severnim teritoriu.

'Gosse Bluff (Tnorala)' je pro aborigince mistem 'makamaka' (nedotknutelnym duchovnim mistem). Uz jen pozorovat ho z nekolik desitek kilometru vzdaleneho lookoutu je uchvatne. Podle aboriginske legendy Tnorala vznikla v Case snu, kdyz skupina zen tancila na nebi (Mlecna draha). Behem tanecni ceremonie jedna z zen odlozila stranou sve dite spocivajici v 'turna', drevene kolibce. Turna se prevrhla a spadla i s ditetem dolu na Zem. V miste, kde dopadli, se vzedmuly skaly a vytvorily kolem ditete kruh Tnorala. Dite Mlecne drahy zakryl pisek a zmizelo z dohledu. Matka (Vecernice) s otcem (Ranni hvezda) dodnes hledaji sve ztracene dite (Padajici hvezda).

Tnorala je navic mistem, kam kdysi dopadla kometa.

Dal na ceste pri presunu do narodniho parku 'Finke Gorge' jsme minuli malicky dum aboriginskeho umelce Alberta Namatjira (1902 - 59).

Ve Finke jsme poprve pretahli delku walku. Ctyricetiminutovy walk na 'Kalarranga Lookout' jsme sli hodinu a pul, protoze jsme se vsichni museli vyfotit na skale, kterou jsme pokrtili 'Hrib' a Dan musel posleze vylezt i na mnohem vetsi 'Psi hlavu'.

Sportovni vykony nam pro dnesek jeste nestacily a vyrazili jsme pres 'Cycad Gorge' do 'Palm Valley (Mpulungkinya)' (stale v ramci narodniho parku Finke Gorge). 4WD az do udoli jsme vsak nepokorili. Uvizli jsme asi kilometr pred. Na jeden z kamenitych prahu uz Rava nestacila. Zaparkovali jsme ji u vyschleho koryta reky a vyslapli si do udoli po svych.

Walk kolem reky se skalnatymi brehy porostlymi palmami (jsou to jedine palmy v okruhu nekolika set kilometru) a zapadajici slunce udelaly za dnesnim dnem perfektni tecku.

Vecer se Dan rozhodl ubytovat v kempu, coz jsme s Krtkem samozrejme odmitly. Takove mrhani financnimi prostredky, kdyz v piknikove casti parku jsou k dispozici zachodky s velkymi umyvadly a tekouci vodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat