středa 29. října 2014

Hromy a blesky (26.10)

Rano jsme se probudily a cekal nas sok. Bylo 20°C, obloha se zatahla a dokonce poprchavalo! A to mi Krtek tvrdil, ze dest uvidim az na Zelande. Jesteze jsme uz vypraly.
Brian nam vcera slibil, ze se zastavi a vyveze nas na vylet. V tomhle pocasi jsme s tim ale moc nepocitaly. Odpoledne, zrovna, kdyz jsme se chystaly dat si slofika, se vsak Brian skutecne objevil. Zaroven s nim dorazil take Steve s nejakym kamaradem a chteli nas vzit na ryby. Musely jsme tedy jednu akci odpiskat. Pech.
Nakonec jsme vyrazily s Brianem. Dat kosem sefovi jsme si prece jen netroufly. Vzal nas do mest 'Kadina' a 'Moonta' a okoli. Od konce 19. stoleti az do krize ve 30. letech se tam tezila med, coz jsme v krajine dokonale zemedelskeho razu vubec necekaly. Stary pan (v listopadu mu bude 71) nam s nadsenim ukazoval stare doly a zapomenute krajiny. Myslim, ze se minul povolanim. Ve Wallaroo a Moonta Mines nam zapalene ukazoval, jak fungovaly precerpavaci sachty a agitoval, ze mlada generace by se mela zajimat o historii, aby stare umeni nezustalo zapomenuto.
Projizdeli jsme Kadinou a Moontou, Brian nam delal vyhlidkovou jizdu po starych ctvrtich, novych ctvrtich, bohatych ctvrtich, plazich, pristavech, atd. Navic nas vzal ke sve dceri, ktera mu dela ucetni, pro vyplatu. Z male prdelate asi ctyricetilete fanynky Roling Stones (byla na vcerejsim koncerte), sla trochu hruza. Velice podezrivave si nas merila a kladla nam na srdce, ze o cinnosti s nimi spojenymi nemame nikde mluvit, protoze australska vlada potira praci na cerno stale ostreji. To mela vsak zduraznit hlavne svemu otci. Vsude, kam jsme s nim dnes dorazili, uz o dvou holkach z Ceskoslovenska vedeli a kdyz ne, Brian jim to hned vyslepicil (a ja to pisu). Dcera nakonec zmekkla. Videla, ze brzy zmizime a uz o nas nikdy neuslysi. Navic se zdalo, ze rozhovor s nami ji zacina bavit. Dostaly jsme zaplaceno $22/hodinu, jak nam hned prvni den na stopu slibil John. Slusne penize i na Australii.
Cely den se honily mraky a sem tam mrholilo. Navecer se prihnala docela stredoevropska bourka se svetelnymi efekty a buracivymi hromy. Byla to sice efektni podivana, ale velice spatne nacasovana. Boure zpusobila blackout v sirokem okoli, takze kdyz jsme dorazili fo hospody na vecery, nejdriv jsme se lekly, do jake tmave diry nas to Brian zatahl. Potkaly jsme se s Brianovou kamaradkou Mary a pozdeji dorazil jeste John a dalsi Brian. Nejakou dobu jsme cekaly, jestli elektrikari odvedou svou praci, ale marne. Nakonec jsme uz jen s Brianem a Krtkem skoncili na benzince, kde jsem si dala kure (ooo maso) a hranolky, Brian hranolky a kafe a Krtek susil hubu.
Co je ovsem nejlepsi, Brian nam domluvil dalsi melouch. Strihac Steve se o nas zminil farmari, u ktereho dela dalsi kseft a jeho levnejsi pracovni sila 'z vychodu' zaujala. Takze dovolenou u more musime uz podruhe odlozit, budeme zase pracovat u ovci a to dokonce cely tyden.

2 komentáře:

  1. píšu potřetí komentář: proč Krtek sušil hubu? a kolik si vyděláte tím stříháním? aby to nebyli nějací otrokáři :)

    OdpovědětVymazat